Utjecaj zdrave prehrane na kvalitetu života

0

Zdrava prehrana je definitivno nešto o čemu svi volimo razgovarati, ali kada teorijska znanja trebaju biti primijenjena u praksi, često odustajemo. Zašto? Jer zdrava prehrana zahtijeva više konzistentnosti, a također i samostalniju pripremu obroka od nezdrave hrane. Ipak, treba uložiti sve napore kako biste jeli zdravo, jer loša prehrana dovodi do smanjenja kvalitete života.

Zdrava prehrana je neophodna za dobar život. Loše prehrambene navike dovode do pretilosti i velikog broja oboljenja. Jedenje slabe, prazne hrane koja ne sadrži vitalne hranjive tvari, ali zasićuje tijelo nezdravim tvarima, očituje se po razini naše energije.

Značajno je da namirnice visokog glikemijskog indeksa koje utječu na fluktuaciju glukoze u krvi brzo oduzimaju energiju, što znači da je naša produktivnost niža. Bez odgovarajućih hranjivih sastojaka procesi u našem tijelu usporavaju – a to šteti i psihičkom zdravlju. Zdrava prehrana je stoga ključna za uspješno učenje ili rad, jer smo umorni i pod stresom.

Nezdrava hrana također dovodi do mnogih bolesti. Simptomi bolesti, kao i lijekovi i druge terapije, utječu na tijek našeg života. Treba se prilagoditi i odreći mnogih stvari – ne samo fizički napornih stvari! Bolest može imati dubok utjecaj na naš društveni život, na samopouzdanje i samopoštovanje, što znači da se počinjemo zatvarati u sebe. Uostalom, nije zanemarivo da loša prehrana čak dovodi i do povećanja rizika od depresije.

Depresija

Često ste depresivni? Možda je kriva nepravilna prehrana.

Budući da su ljudi ponajprije vizualna bića, ne smije se zanemariti ni činjenica da zdrava prehrana znači lijepo i privlačno tijelo, a nezdrava pretilost. Iako je u posljednje vrijeme pretilost okarakterizirana kao bolest, mnogi smatraju da prekomjerna težina stvara mnoge predrasude. Pretilost je i prepreka tjelesnim aktivnostima, utječe na samopouzdanje i društveni živo. Pretilost je također velika prepreka zapošljavanju, jer svjedoči o nezdravom životu, zbog čega poslodavci također zaključuju da će zaposlenik češće bolovati.

Svi znamo da su zdravlje i zadovoljstvo ključni za kvalitetan život – dakle, bitno je kretanje i zdrava prehrana. A ne treba puno kako bismo dobro jeli. Sitne promjene, kao što je zamjena slatkih pića s vodom, zamjena bijelog kruha za cjelovite žitarice i zamjena nekvalitetnih slatkiša s tamnom čokoladom, vrlo su jednostavne – promjena koju oni donesu brzo se primijeti. Ne samo da ćete se osjećati bolje i imati više energije, nego ćete vas i drugi drugačije doživljavati zbog vašeg pozitivnijeg stava prema sebi.

Dijeli.

About Author

Doktor

Ponekad više ne znamo gdje nam je glava, no samo je pitanje vremena kada će nas zadesiti stres. Vrijeme je da promijenimo svoje misaone obrasce i ponašanja. Na portalu objavljujemo korisne članke kojima želimo svima pomoći voditi ljepši, zdraviji i kvalitetniji život.