Odluka o izbjeljivanju zubi: da ili ne?

0

U današnje vrijeme briga o osobnom zdravlju i dobrobiti od presudne je važnosti, kako u privatnom tako i u poslovnom životu. Svjesni smo da je zdrav osmijeh prvo što primijetimo na čovjeku, jer osmijehom unosimo i pozitivnu energiju u prostoriju. Zdrav i blistav osmijeh ono je što svi želimo većinu vremena, a tu izbjeljivanje zubi može pomoći.

Ako vam zubi uništavaju život ili vam kvare dobru sliku o sebi, definitivno je vrijeme da učinite nešto po tom pitanju, a prije svega, izbjeljivanje zubi ne samo da povećavaju vaše samopouzdanje, već vam daju i blistaviji osmijeh. Prije samog izbjeljivanja zubi, stomatolog vas najprije pravilno pregleda i utvrđuje razlog diskoloracije zubi, a u drugom koraku odabire metodu izbjeljivanja zubi koja se može izvesti laserom u poliklinici ili ga vi možete obaviti sami kod kuće pod vodstvom stomatologa.

Pregled kod stomatologa

Prije zahvata izbjeljivanja zuba prvo o tome razgovarajte sa stomatologom.

Izbjeljivanje zubi laserom je brže i učinkovitije, što ne znači da je izbjeljivanje gelom kod kuće manje uspješno. Postoji mnogo opcija za izbjeljivanje zubi, ali na vama je da se sami odlučite za ljepši i bjelji osmijeh, ali ako mislite da će vam izbjeljivanje promijeniti život i da ćete biti opušteniji u životu s osmijehom, onda je odluka definitivno na pravom mjestu.

Izbjeljivanje zubi – da ili ne?

Bijeli, blistavi osmijeh želja je mnogih pojedinaca. Oglasi su prepuni nasmijanih modela sa zubima bijelim poput snijega, nagovarajući nas na kupnju proizvoda koji će pomoći da naši zubi izgledaju kao njihovi.

Metode izbjeljivanja

Izbjeljivanje može započeti već u vašoj kupaonici pomoću paste za izbjeljivanje zuba. Ova pasta sadrži fine abrazivne čestice koje bruse površinu zuba. Površina na taj način postaje svjetlija. U stomatološkoj ordinaciji, pak, izbjeljivanje počinje mehaničkim uklanjanjem zubnog kamenca te poliranjem i pjeskarenjem zuba posebnim neškodljivim prahom.

Kod kemijskog izbjeljivanja koristi se gel za izbjeljivanje koji stomatolog pažljivo nanosi na površinu zuba. Ovaj gel sadrži aktivni sastojak na bazi peroksida u različitim koncentracijama, koji prodire u unutrašnjost zuba i time uzrokuje izbjeljivanje ili Izbjeljivanje zubi. Također je moguće obezbojiti mrtvi, potamnjeli zub u koji se umetne umetak za izbjeljivanje. Nakon toga dolazi do kemijskih reakcija koje zub čine bijeljim.

Na što trebamo obratiti pozornost?

Zaiste ne savjetujemo izbjeljivanje gelovima za izbjeljivanje koji se prodaju u slobodnoj prodaji. Ako se netko odluči na izbjeljivanje, to treba učiniti što sigurnije, odnosno u stomatološkoj ordinaciji, gdje se postupak pažljivo vodi i kontrolira.

Svatko treba znati da je sredstvo za izbjeljivanje agresivno i može oštetiti zubno meso ili zube ako se nepravilno ili neprecizno koristi. Izbjeljivanje se može provesti i kod kuće, uz pomoć posebnih aparatića za izbjeljivanje koje izrađuje stomatolog i prema njegovim preciznim uputama.

Nuspojave i uspjeh izbjeljivanja

Tijekom samog izbjeljivanja može se javiti prolazna preosjetljivost zuba koja brzo prolazi. Nuspojave, npr. nekontroliranom i nestručnom uporabom sredstava za izbjeljivanje može doći do oštećenja desni i zubi.  Nakon izbjeljivanja potrebna je odgovarajuća zaštita zuba u obliku fluoridnih premaza. Teško je procijeniti učinak izbjeljivanja. Neki zubi su osjetljiviji od drugih i izbjeljuju se teže i brže. Svakog pacijenta treba tretirati individualno i dokumentirati boju zuba prije i poslije izbjeljivanja.

Najnoviji “hit” je izbjeljivanje zuba ugljenom. Kada nanesete crni ugljen na zube, ugljen se veže za čestice i mrlje na zubima. Nakon određenog vremena, mrlje treba ukloniti. S obzirom da ni ugljen nije besplatan, preporučujemo posjet stomatologu za čišćenje zubnog kamenca i mrlja na zubima. Rezultati izbjeljivanja zubi uvijek su subjektivni i prilično se razlikuju od osobe do osobe.

O učinku izbjeljivanja ovisi i boja vaših zubi. Ako su zubi više žućkasti, izbjeljivanje zubi će djelovati bolje nego ako su zubi sivije boje.

Nažalost, bjelina zubi koju dobijete izbjeljivanjem nije trajna. Koliko dugo će bjelina ostati ovisi o svakom pojedincu. Važno je i kako se brinete za zube te od prehrane i ostalih poroka. U principu, bjelina traje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Dijeli.

About Author

Doktor

Ponekad više ne znamo gdje nam je glava, no samo je pitanje vremena kada će nas zadesiti stres. Vrijeme je da promijenimo svoje misaone obrasce i ponašanja. Na portalu objavljujemo korisne članke kojima želimo svima pomoći voditi ljepši, zdraviji i kvalitetniji život.