Kako spriječiti širenje koronavirusa?

0

Novo normalno. Nekako preko noći sve se izmijenilo. Sa svih strana odjekuju koronavirus ili Covid 19 natpisi. Udarne teme u vijestima. Razne teorije zavjera. Kako god bilo trebate se znati zaštiti, barem preventivno. Obraniti svoj organizam. U nastavku Vam donosimo savjete kojima ćete spriječiti širenje koronavirusa i očuvati svoje zdravlje.

1. Savjest

Svi koji se nalaze među zaraženima trebali bi se držati mjera samoizolacije. To što se poneki osjećaju dobro usprkos nalazu koji pokazuje prisutnost zaraze, ne daje im pravo da krše propisane mjere. Ne  promišljenim činom lako se može zaraziti netko slabijeg imuniteta.

Ne želite da netko ispašta jer se Vama baš i nije dalo biti kući. Nikad ne znate tko u Vašoj blizini boluje od neke autoimune bolesti ili je dio rizične skupine za koju posljedice zaraze mogu biti kobne.

2. Kultura pranja ruku

Očito je trebala ovakva epidemija kako bi svi izgladili kulturu pranja ruku. U rukama nosimo, ali i na rukama također. Tu se nalaze razni virusi i bakterije. Oku nevidljivo, zdravlju važno.

Dvadeset sekundi pranja ruku sa sapunom, dobro trljanje između prstiju neki su od naputaka kako ispravno oprati ruke. Izbjegavati rukovanja, jer nitko ne garantira da Vaš poznanik vrši kvalitetnu higijenu kao i Vi. Tko si može priuštiti preporuča se nošenje jednokratnih rukavica u javnosti.

3. Razmak

Često se pričalo o osobnom prostoru. Bili su to neki drugi konteksti. Značenje je jednako. Svatko neka drži svoju distancu. Prebliski kontakti povećavaju mogućnost tranzita virusa između dvije osobe. Razmak pruža zonu u kojoj se barem sigurnije osjećate.

Nadalje, ako imate potrebu za kihanjem, nemojte to činiti nekome u lice. Nađite najprikladniji način za to u Vašem osobnom prostoru.

4. Prohibicija je prošlost

Alkohol je tražen, alkohol je poželjan. Ne bilo kakav, nego onaj 70 postotni. Ubija sve što nam prijeti. U kombinaciji s aloe verom i raznim dodacima dio je gel dezinficijensa za ruke koji su postali obavezni inventar torbica.

Sve se dezinficira. Stanovi poprimaju mirise bolničkih čekaonica. Samo je jedno pravilo dezinficijensi nisu za oralnu upotrebu, za takve radosti postoje drugi domaći pripravci.

5. Život je maskenbal

Nekad su tražili ljude da skinu svoje maske i pokažu pravo lice, a danas ne smijete nigdje ući bez maske na licu. Neki bi rekli, ironija. Trgovina, tramvaj ili javna ustanova nigdje bez tog modnog dodatka. Kirurške plave, personalizirane, dvoslojne ili perive, ima ih raznih. Treba biti oprezan pri njihovom stavljanju ili skidanju.

Ne dodirujte sredinu i dio koji je na licu. Obično se u zadnje vrijeme vide kod pješaka oko ruke ili vise sa retrovizora u automobilu. Pazite da Vas ne ometa i ne ugrozi pri vožnji. Novi modni dodatak, ujedno žene štede na potrošnji pudera.

Jedino zajedništvom se može spriječiti širenje koronavirusa. Brinite o sebi i na taj način čuvajte Vaše najmilije. Sve kreće od Vas samih. Neke situacije se dogode kao alarm. Probude i osvijeste neke stvari koje se uzimaju zdravo za gotovo. Djeluj lokalno, pomozi globaln

Dijeli.

About Author

Doktor

Ponekad više ne znamo gdje nam je glava, no samo je pitanje vremena kada će nas zadesiti stres. Vrijeme je da promijenimo svoje misaone obrasce i ponašanja. Na portalu objavljujemo korisne članke kojima želimo svima pomoći voditi ljepši, zdraviji i kvalitetniji život.