Kako se tinejdžer treba nositi s prištićima?

0

Pubertet, koji se javlja već u dobi od jedanaest ili dvanaest godina, donosi hormonalne promjene koje ne samo da utječu na ubrzani rast i fizički razvoj, već uzrokuju i probleme nepovoljne za srce svakog tinejdžera. Jedan od tih problema su i prištići koji muče mnoge, a njihovo se pojavljivanje ne smiruje sve dok tinejdžer ne napuni 20. godinu života, nekad čak i puno kasnije.

Prištići su neugodni za tinejdžere jer uglavnom utječu na njihov izgled. Pojavljuju se u razdoblju razvoja, kada se izgled često izjednačava s prihvaćanjem u društvu i o tome ovisi njihovo samopouzdanje. No, kako se nositi i učinkovito boriti s prištićima?

Treba naučiti što su prištići

Prvo, tinejdžeru treba objasniti da su prištići jedna od neizbježnih tjelesnih promjena koje nastaju uslijed pojačanog izlučivanja masnoće iz kože, a dodatno utječe na pojavu nečistoća izvana tj. na koži. Umjerena količina prištića pogađa svakog tinejdžera, a kad ih ima previše i govorimo o aknama, dobro je posjetiti liječnika koji može propisati terapiju.

Prištići se formiraju u našoj koži pa ih ne možemo i ne smijemo siliti. Neobuzdano diranje lica i istiskanje prištića oštećuje kožu, koja može zauvijek ostati s ožiljcima, čime se također riskira i dodatna infekcija. Bakterije ulaze u prištiće i mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Važno je što je više moguće spriječiti formiranje prištića, što se može postići pravilnom prehranom i higijenom.

Kako imati što manje prištića?

Koži je potrebno pravilno čišćenje i njega sredstvima za čišćenje koja uklanjaju nečistoće iz nje. Svijest o upotrebi odgovarajuće kozmetike obično je niska, osobito kod dječaka. U pubertetu, djevojke počinju koristiti dekorativnu kozmetiku, odnosno šminku, pa ih treba naviknuti i naučiti da šminku redovito uklanjaju i čiste kožu prije odlaska u krevet.

Osim sredstava za čišćenje kože za sprječavanje pojave prištića, dostupni su i posebni alati, poput flastera i maski koji uklanjaju nečistoće, kao i posebni uređaji koji pomažu u uklanjanju prištića i mitesera sigurno i bez ozbiljnih oštećenja kože.

Samopouzdanje ne bi trebalo ovisiti o izgledu!

U vrijeme puberteta potrebno je puno rada na psihološkom polju kako bi se pomoglo tinejdžeru da ne ovisi o svom izgledu i da ga izgled ne definira. Treba mu pomoći da se posveti svojim vještinama i vrlinama, jer one su te koje mu daju vrijednost – izgled je samo površina koja nema trajnu vrijednost.

Neka prihvati da ga drugi prihvaćaju i vole zbog onoga što jest, a činjenica da se pojavljuju prištići ne bi trebala ni na što utjecati, jer se radi samo u fizičkoj promjeni kroz koju tijelo svakog tinejdžera mora proći.

Share.

About Author