Kako se tinejdžer treba nositi s prištićima?

0

Pubertet, koji se javlja već u dobi od jedanaest ili dvanaest godina, donosi hormonalne promjene koje ne samo da utječu na ubrzani rast i fizički razvoj, već uzrokuju i probleme nepovoljne za srce svakog tinejdžera. Jedan od tih problema su i prištići koji muče mnoge, a njihovo se pojavljivanje ne smiruje sve dok tinejdžer ne napuni 20. godinu života, nekad čak i puno kasnije.

Prištići su neugodni za tinejdžere jer uglavnom utječu na njihov izgled. Pojavljuju se u razdoblju razvoja, kada se izgled često izjednačava s prihvaćanjem u društvu i o tome ovisi njihovo samopouzdanje. No, kako se nositi i učinkovito boriti s prištićima?

Treba naučiti što su prištići

Prvo, tinejdžeru treba objasniti da su prištići jedna od neizbježnih tjelesnih promjena koje nastaju uslijed pojačanog izlučivanja masnoće iz kože, a dodatno utječe na pojavu nečistoća izvana tj. na koži. Umjerena količina prištića pogađa svakog tinejdžera, a kad ih ima previše i govorimo o aknama, dobro je posjetiti liječnika koji može propisati terapiju.

Prištići se formiraju u našoj koži pa ih ne možemo i ne smijemo siliti. Neobuzdano diranje lica i istiskanje prištića oštećuje kožu, koja može zauvijek ostati s ožiljcima, čime se također riskira i dodatna infekcija. Bakterije ulaze u prištiće i mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Važno je što je više moguće spriječiti formiranje prištića, što se može postići pravilnom prehranom i higijenom.

Kako imati što manje prištića?

Koži je potrebno pravilno čišćenje i njega sredstvima za čišćenje koja uklanjaju nečistoće iz nje. Svijest o upotrebi odgovarajuće kozmetike obično je niska, osobito kod dječaka. U pubertetu, djevojke počinju koristiti dekorativnu kozmetiku, odnosno šminku, pa ih treba naviknuti i naučiti da šminku redovito uklanjaju i čiste kožu prije odlaska u krevet.

Osim sredstava za čišćenje kože za sprječavanje pojave prištića, dostupni su i posebni alati, poput flastera i maski koji uklanjaju nečistoće, kao i posebni uređaji koji pomažu u uklanjanju prištića i mitesera sigurno i bez ozbiljnih oštećenja kože.

Samopouzdanje ne bi trebalo ovisiti o izgledu!

U vrijeme puberteta potrebno je puno rada na psihološkom polju kako bi se pomoglo tinejdžeru da ne ovisi o svom izgledu i da ga izgled ne definira. Treba mu pomoći da se posveti svojim vještinama i vrlinama, jer one su te koje mu daju vrijednost – izgled je samo površina koja nema trajnu vrijednost.

Neka prihvati da ga drugi prihvaćaju i vole zbog onoga što jest, a činjenica da se pojavljuju prištići ne bi trebala ni na što utjecati, jer se radi samo u fizičkoj promjeni kroz koju tijelo svakog tinejdžera mora proći.

Dijeli.

About Author

Doktor

Ponekad više ne znamo gdje nam je glava, no samo je pitanje vremena kada će nas zadesiti stres. Vrijeme je da promijenimo svoje misaone obrasce i ponašanja. Na portalu objavljujemo korisne članke kojima želimo svima pomoći voditi ljepši, zdraviji i kvalitetniji život.