Kako sačuvati ljubavni odnos?

0

Život nam servira raznolike kušnje. Nije uvijek lagano. Tako je i u ljubavi. Uspone prate padovi. Mirni smo dok je sve lijepo. Što kada stvari postanu manje lijepe? Nije nužno da se takve situacije uopće moraju dogoditi, ali ipak ako su tu onda ih treba znati savladati. Kada padnete treba se znati dići.

Razumijevanje

Partnerski odnos uključuje dvije osobe. Niste sami. Esencija se krije u tome da želite razumjeti drugu osobu. Nema mjesta sebičnosti i hirovitosti. Slušaj, razumi i pomozi. Budi tu. Svi nose sa sobom prtljagu prošlosti, budite im snaga da im olakšate taj teret, a ne uteg da im otežavate. Pokušajte razumjeti zašto nekad reagiraju na određeni način, koje životne situacije su ih tako oblikovale.

Romantika

Zabluda je da s godinama veze i poznanstva, romantika više nije potrebna. Itekako ju treba održavati. Važno je njegovati one male i slatke rituale. Poljubac prije izlaska iz kuće. Ruža ili skromni cvjetić za ljepši dan. Doručak u krevet, onako, bez razloga. Obostrano darivanje lijepim gestama najbolji je način da sačuvate Vaš odnos.

Biti svoj i nečiji u isto vrijeme

Najskuplji poklon koji možete nekome dati je da se ta osoba kraj Vas osjeća slobodno. Što to znači osjećati se slobodno u vezi? Nekima na pamet odmah padaju razne nepodopštine. Ali ovdje ne pišemo o tome. Već o vezi u kojoj nema mjesta onom osjećaju gušenja. Povjerenje u drugu osobu je jako bitno. Odmaknuti se od loših iskustava.

Sloboda u vezi

U vezi mora da se osoba kraj Vas osjeća slobodno.

Ovaj partner nije onaj koji Vas je povrijedio. Pružite mu šansu. Neka njeguje svoje hobije, društvo čak i putovanja sa svojim čoporom. Isto tako Vi brinite o svojoj kvaliteti života. Ne morate biti vezani pupčanom vrpcom. Lijepo je da dijelite neke zajedničke interese i aktivnost. Ali, zdravo je da ponekad učinite nešto samo za sebe. Kako biste bili kvalitetnija osoba, a time i bolji partner.

Što je sa svađama?

Postoji li istina u onoj izreci da ako se ne svađate nema ni interesa više? Sve dok se svađate stalo Vam je? Ima nešto u tome, ali naravno treba definirati te svađe. One isključuju sve one gdje nastupi tjelesno zlostavljanje. Takvi odnosi se ne njeguju, nego napuštaju i to odmah. A što su to slatke svađe? To je svaki onaj put kad želite dokazati da Vam je žao što ste postupili na krivi način pa onda prije onog trenutka isprike povišenim tonom iznosite Vaše stajalište. To su i one sitnice kada želite da Vam partner bude pomagač, a njemu se nije dalo. Zapravo nije pročitao Vaše misli.

Na taj način nije postupio prema Vašim očekivanjima i tu ste se naljutili. E da, ta očekivanja su jako zeznuta stvar. Velika količina nezadovoljstva leži u njima. Društvo ih ima, obitelj, Vi sami, svi očekujete nešto od nekoga, umjesto da uživate u svojoj ljubavnoj vezi. Pustite da mirno plovite sa svojim partnerom. Dan po dan, godinu po godinu i rame uz rame. Uvijek se potrudite da u krevet ne idete posvađani.

Dan započnite s poljupcem i iskrenim osmjehom. Iznad svega, budite zahvalni da uz sebe imate nekoga, niste sami, kakav god Vaš partner bio, Vaš je, to ga uvijek čini posebnim. Mali prijedlog za zajednički ritual: svaku večer prije spavanja oboje izgovorite nešto na čemu ste taj dan zahvalni. Tako ćete se s vremenom  bolje razumjeti i čvršće povezati.

Beskrajno se volite i budite voljeni!

Dijeli.

About Author

Doktor

Ponekad više ne znamo gdje nam je glava, no samo je pitanje vremena kada će nas zadesiti stres. Vrijeme je da promijenimo svoje misaone obrasce i ponašanja. Na portalu objavljujemo korisne članke kojima želimo svima pomoći voditi ljepši, zdraviji i kvalitetniji život.