Kako prekinuti svađu s partnerom?

0

Posvađali ste se. Ništa čudno, svima se to događa. U svim vezama bit će nesuglasica, neke su svađe male, ali i dalje se osjećate kao da ste na rubu. Bez obzira na intenzitet svađe, one nikada nisu ugodne.

Ne samo da nije zabavno svađati se s vašim partnerom, to može utjecati i na vaše zdravlje. Argumentiranje i prepiranje je stresno i ima fizičke posljedice poput podizanja krvnog tlaka i povećanja kortizola, hormona koji je povezan s debljanjem. Dakle, ako nismo u mogućnosti spriječiti nesuglasice u vezi, trebali bismo ih pokušati riješiti što je prije moguće umjesto da ih odlažemo i guramo „pod tepih”.

Znati kako završiti svađu najbolji je način održavanja stabilne i sretne veze.

1. Stvorite malo prostora

U žaru borbe, teško je to učiniti. Imate želju za pobjedom, sigurni ste da ste u pravu, želite da se vaš partner nekako prilagodi. Sve o čemu možete razmišljati je uvjeriti partnera kako ste u pravu, često na preglasan način.

Međutim, to ne daje pozitivan rezultat. Kad osjetite da vas to preuzima, kad osjetite bijes koji raste u vama, to je trenutak koji vam daje do znanja se trebate povući, ili ostaviti prostora. Ako vaš partner nema isti način razmišljanja, objasnite mu da „ne izbjegavate ovu temu, ali želite biti smireni kako biste mogli logično razmišljati”. Ovisno o temi, ovo ćete možda trebati učiniti nekoliko puta prije nego što razgovor postane učinkovit, a ne samo pročišćavanje vaših misli.

2. Ugrizite se za jezik i poslušajte

Kod svađe želimo biti saslušani i pokazati kako smo u pravu. Nakon što odvojite malo vremena, a zatim budete spremni razgovarati sa svojim partnerom o problemu, vaš posao je zapravo poslušati stajališta vašeg partnera – bez obzira koliko se s njim slažete ili ne. Ako idete jedno protiv drugoga, rasprava će eskalirati i bijes će isplivati na površinu. Imajte na umu da je to obostrano, stoga i vi morate biti saslušani.

3. Budite spremni na kompromise

Ponekad nećete biti u pravu i neće biti po vašemu, ali to je potpuno u redu i normalno. Nakon što (opet) odvojite vrijeme za smirivanje i nastavak razgovora, razmislite o tome što želite vidjeti kao rezultat – i onome što ćete prihvatiti kao kompromis.

Već smo spomenuli da ćete morati slušati što vaš partner govori. Morate shvatiti kako postoji vjerojatnost da je druga osoba u pravu i da postoji rješenje koje je drugačije od onoga koje ste vi priželjkivali. Ako budete otvoreni, bolje ćete slušati i lakše doći do kompromisa. Dobra vijest kod kompromisa je što tako pokazujete partneru da ste se spremni s njim naći na pola puta, barem što se tiče određenih pitanja. Ta će vas zbližiti.

4 Bodite nježni i dodirnite vašeg partnera

Ne svađate se s osobom koju mrzite, upravo suprotno. Okrutne riječi, oštri tonovi i obrambeni govor tijela nadilaze svađu s voljenom osobom. Ali upravo se to događa mnogo puta. Iako ste možda ljuti, sjetite se da je osoba s druge strane ove svađe vaš partner koji vam je jučer donio čaj u krevet kad ste bili bolesni.

Koristite mirne riječi i pokažite poštovanje kada razgovarate o stvarima, čak i ako to znači da trebate prvo dobro razmisliti. Pazite što ćete reći. I ne zaboravite dotaknuti partnera – samo dodir ruke može smanjiti partnerov bijes i poboljšati stvari za vas oboje.

Ne možete izbjeći svađu u vezi. Bez obzira koliko nekog volite, u vezi će uvijek biti nesuglasica. Najvažniji dio svake svađe je upravo način na koji se nosite s tim. Ako pravilno reagirate, zapravo može dovesti do zbližavanja i povećati poštovanje.

Dijeli.

About Author

Doktor

Ponekad više ne znamo gdje nam je glava, no samo je pitanje vremena kada će nas zadesiti stres. Vrijeme je da promijenimo svoje misaone obrasce i ponašanja. Na portalu objavljujemo korisne članke kojima želimo svima pomoći voditi ljepši, zdraviji i kvalitetniji život.