Kako eliminirati kiselost organizma?

0

Kiselost organizma naziva se stanjem tijela u kojem je narušena pH ravnoteža. Kiselost nastaje zbog raznih uzroka – nepravilnom (nezdravom) prehranom i toksinima koji se u našem tijelu pojavljuju zbog psiholoških i fizičkih razloga, kao i vanjskim čimbenicima poput onečišćenog okoliša.

Za kiselost organizma odgovoran je čitav niz bolesti, čak i one ozbiljnije poput alergija, raka i drugih autoimunih bolesti, čije je liječenje izuzetno teško ili čak nemoguće. Zbog toga je potrebno uložiti napor da se detoksificiraju ili očiste i tako eliminiraju kiselost. Naravno, nije dobro čekati do pojave bolesti – činjenica da je potrebno ukloniti kiselost organizma očituje se općim umorom i nelagodom.

Eliminiranje kiselosti organizma

Najbolje je započeti s ravnotežom acidobazne kiseline kroz prehranu. Najvažniji osnovni element za brzo uklanjanje kiselosti u tijelu je kalcij, a uz njega je odličan magnezij. Kiselosti se na taj način možemo osloboditi namirnicama koje ih sadrže i pomoći u uklanjanju toksina u obliku kiselina. Kada je kiselost tijela izrazito jaka, koristimo i snažna osnovna sredstva koja još brže neutraliziraju, poput sode bikarbone.

Kalcij i magnezij

Tablete s kalcijem i magnezijem pomažu u eliminaciji kiselosti organizma.

Međutim, eliminiranje kiselosti organizma nije potrebno samo osobama koje su bolesne – sportaši koji tijekom vježbe osjete mišićnu kiselost (mliječna kiselina) također zahtijevaju čišćenje organizma. Njima se također savjetuje konzumiranje kalcija i magnezija, koji istodobno sprječavaju grčeve u mišićima (većina sportaša uživa u raznim izotoničnim napicima koji zamjenjuju soli i pomažu kod eliminacije kiselosti tijekom intenzivnog vježbanja).

Koja hrana eliminira kiselost organizma?

Prije svega, potrebno je piti takozvanu „živu” vodu, ili ioniziranu alkalnu vodu, ali u protivnom moramo voditi računa o tome da konzumiramo 70 posto osnovne hrane i 30 posto kiseline, što se smatra idealnom ravnotežom. Kiselost tijela nema nikakve veze s kiselim okusom hrane!

Alkalna voda

Osim konzumiranja osnovne hrane, pomaže i pijenje ionizirane alkalne vode.

Osnovna hrana uključuje: krumpir, kivi rajčice, grožđice, špinat, mrkva, kava i čaj, svježe povrće … Kisela hrana uključuje sir, salamu, skušu, meso, ribu, jaja, žitarice, sušeno voće, čokoladu … Također kisela hrana uključuje većinu prerađene ili industrijski pripremljene hrane.

Da biste živjeli zdravo i eliminirali kiselost vašeg organizma, važno je konzumirati dovoljno osnovne hrane (kiselu ionako jedemo dovoljno), a da ne morate stalno pregledavati popise kiselih i osnovnih namirnica. U principu se voće i povrće smatra osnovnim, pa bismo trebali osigurati da na dijeti konzumiramo što više svježeg voća i povrća i već smo na putu ka uspjehu.

Dijeli.

About Author

Doktor

Ponekad više ne znamo gdje nam je glava, no samo je pitanje vremena kada će nas zadesiti stres. Vrijeme je da promijenimo svoje misaone obrasce i ponašanja. Na portalu objavljujemo korisne članke kojima želimo svima pomoći voditi ljepši, zdraviji i kvalitetniji život.