Kako eliminirati kiselost organizma?

0

Kiselost organizma naziva se stanjem tijela u kojem je narušena pH ravnoteža. Kiselost nastaje zbog raznih uzroka – nepravilnom (nezdravom) prehranom i toksinima koji se u našem tijelu pojavljuju zbog psiholoških i fizičkih razloga, kao i vanjskim čimbenicima poput onečišćenog okoliša.

Za kiselost organizma odgovoran je čitav niz bolesti, čak i one ozbiljnije poput alergija, raka i drugih autoimunih bolesti, čije je liječenje izuzetno teško ili čak nemoguće. Zbog toga je potrebno uložiti napor da se detoksificiraju ili očiste i tako eliminiraju kiselost. Naravno, nije dobro čekati do pojave bolesti – činjenica da je potrebno ukloniti kiselost organizma očituje se općim umorom i nelagodom.

Eliminiranje kiselosti organizma

Najbolje je započeti s ravnotežom acidobazne kiseline kroz prehranu. Najvažniji osnovni element za brzo uklanjanje kiselosti u tijelu je kalcij, a uz njega je odličan magnezij. Kiselosti se na taj način možemo osloboditi namirnicama koje ih sadrže i pomoći u uklanjanju toksina u obliku kiselina. Kada je kiselost tijela izrazito jaka, koristimo i snažna osnovna sredstva koja još brže neutraliziraju, poput sode bikarbone.

Kalcij i magnezij

Tablete s kalcijem i magnezijem pomažu u eliminaciji kiselosti organizma.

Međutim, eliminiranje kiselosti organizma nije potrebno samo osobama koje su bolesne – sportaši koji tijekom vježbe osjete mišićnu kiselost (mliječna kiselina) također zahtijevaju čišćenje organizma. Njima se također savjetuje konzumiranje kalcija i magnezija, koji istodobno sprječavaju grčeve u mišićima (većina sportaša uživa u raznim izotoničnim napicima koji zamjenjuju soli i pomažu kod eliminacije kiselosti tijekom intenzivnog vježbanja).

Koja hrana eliminira kiselost organizma?

Prije svega, potrebno je piti takozvanu „živu” vodu, ili ioniziranu alkalnu vodu, ali u protivnom moramo voditi računa o tome da konzumiramo 70 posto osnovne hrane i 30 posto kiseline, što se smatra idealnom ravnotežom. Kiselost tijela nema nikakve veze s kiselim okusom hrane!

Alkalna voda

Osim konzumiranja osnovne hrane, pomaže i pijenje ionizirane alkalne vode.

Osnovna hrana uključuje: krumpir, kivi rajčice, grožđice, špinat, mrkva, kava i čaj, svježe povrće … Kisela hrana uključuje sir, salamu, skušu, meso, ribu, jaja, žitarice, sušeno voće, čokoladu … Također kisela hrana uključuje većinu prerađene ili industrijski pripremljene hrane.

Da biste živjeli zdravo i eliminirali kiselost vašeg organizma, važno je konzumirati dovoljno osnovne hrane (kiselu ionako jedemo dovoljno), a da ne morate stalno pregledavati popise kiselih i osnovnih namirnica. U principu se voće i povrće smatra osnovnim, pa bismo trebali osigurati da na dijeti konzumiramo što više svježeg voća i povrća i već smo na putu ka uspjehu.

Share.

About Author