Gel za jaču erekciju? Da, i to postoji!

0

Erektilna disfunkcija pogađa muškarce različitih dobnih skupina i ne može se zauvijek izliječiti, no postoje lijekovi koji pomažu pri postizanju i održavanju erekcije. Većina njih uzima se oralno, u obliku tableta, dok postoje i neke verzije u obliku pastila. Iako se takvi lijekovi razlikuju u aktivnim tvarima, oni su zapravo slični po načinu djelovanja.

Odnedavno postoji i treća opcija tretiranja erektilne disfunkcije, a to je gel za topikalnu primjenu. Ovo znači da se nanosi direktno na mjesto djelovanja, a ne oralno poput tableta. Kako djeluje i koje su njegove prednosti u odnosu na tradicionalne lijekove pročitajte u nastavku.

Kako djeluje gel za postizanje erekcije?

Glavni sastojak gelova za erekciju najčešće je nitroglicerin ili alprostadil. Alprostadil je vrsta prostaglandina – fiziološki aktivnih spojeva koji djeluju kao snažni vazodilatatori (šire krvne žile). Učinak nitroglicerina je također vazodilatatorski, s tim da on djeluje kao donor dušika čime se lokalno povećava koncentracija dušikovog oksida.

Kako djeluje gel za erekciju?

Gel za erekciju djeluje tako da širi krvne žile.

Zašto je dušikov oksid bitan? On sudjeluje u regulaciji sinteze cGMP-a (cikličkog gvanozin-monofosfata) – nakupljanje cGMP-a potiče opuštanje glatkih mišića dijela penisa, pritisak na krvne žile i veći protok krvi što uzrokuje nastanak erekcije. Dakle, budući da se nitroglicerinski gel za erekciju primjenjuje lokalno, na nastanak erekcije djeluje u ranijem koraku nego što to čine tablete.

Je li gel za erekciju bolji od tableta?

Princip djelovanja

Sve aktivne tvari koje se nalaze u lijekovima za erektilnu disfunkciju djeluju kao inhibitori enzima fosfodiesteraze-5, a glavni im je cilj opuštanje glatkih mišića i veći protok krvi kako bi se postigla erekcija. Zbog toga, aktivna tvar u lijekovima u postizanju erekcije sudjeluje tek pri sintezi cGMP-a, tj. sprečava njegovo vezanje na spomenuti enzim. S druge strane, gel za erekciju djeluje na povećanje razine dušikovog oksida što je početni korak u nastanku erekcije i upravo je taj korak inače uvjetovan isključivo seksualnim stimulansom.

Vrijeme

Većini lijekova za oralnu uporabu  treba neko vrijeme da počnu djelovati – neki se moraju konzumirati najmanje pola sata prije spolnog odnosa, a neki i ranije, s tim da vrijeme početka djelovanja nije sto posto sigurno.

Topikalni nitroglicerin gel počinje djelovati od 5 do 20 minuta nakon nanošenja što je brže od najefikasnijeg tradicionalnog lijeka za erektilnu disfunkciju. Jedno od istraživanja provedeno na gelovima za erekciju pokazalo je kako je kod skoro polovice muškaraca došlo do nastanka erekcije unutar prvih 5 minuta, a kod više od 70% njih unutar 10 minuta.

Neosjetljivost

Još jedna prednost gelova u odnosu na tablete je to što se primjenjuju direktno na penis, dakle, ne moraju proći kroz probavni sustav kao što to moraju lijekovi za oralnu uporabu. Zbog toga, gelovi nisu osjetljivi na hranu, dok većina tableta je i masna hrana može spriječiti njihovo djelovanje.

Dakle, gelovi za jaču erekciju ili za liječenje erektilne disfunkcije bili bi odlična alternativa tradicionalnim lijekovima, pogotovo za one muškarce koji iz bilo kojeg razloga ne mogu konzumirati tablete oralno. Također, gel za topikalnu primjenu omogućava veću razinu spontanosti pri seksualnom iskustvu što sigurno mnogi cijene.

Dijeli.

About Author

Doktor

Ponekad više ne znamo gdje nam je glava, no samo je pitanje vremena kada će nas zadesiti stres. Vrijeme je da promijenimo svoje misaone obrasce i ponašanja. Na portalu objavljujemo korisne članke kojima želimo svima pomoći voditi ljepši, zdraviji i kvalitetniji život.