Celijakija – život bez glutena

0

Celijakija je jedna od onih autoimunih bolesti za koje ne postoji lijek, ali s tom bolešću možemo relativno normalno živjeti. Preduvjet za to je život bez glutena, a to uključuje dijetu s konzumacijom hrane bez glutena.

Što je gluten uopće? Gluten, koji se naziva i ljepilo, je protein koji sadrži puno žitarica i nalazi se u mnogim prehrambenim proizvodima. Upravo su proizvodi od običnog, bijelog pšeničnog brašna lagani i pahuljasti, stoga život bez glutena znači jesti žitarice koje su manje ukusne, ali zdrave za celijakiju. Tanko crijevo ne probavlja gluten i tijelo na njega reagira jakom alergijskom reakcijom.

Hrana bez glutena

Izbjegavanje pšeničnih proizvoda koji sadrže gluten.

Pa kakav je život bez glutena? Pacijenti ne bi trebali konzumirati pšenične proizvode i srodne žitarice, raž i ječam. Također je upitno jesti zob koji ne sadrži gluten, ali obično raste blizu žitarica s glutenom i na taj način se može „komprimirati”. Izbor jela od žitarica i brašna je poprilično iscrpljen. Dopuštena je divlja riža, kukuruz, heljda, proso, amarant, kvinoja i soja.

Što život bez glutena znači u praksi? Prilično je očigledna činjenica kako pacijenti s celijakijom moraju biti na dijeti. To znači da je djeci potrebno osigurati dijetu bez glutena u vrtiću ili školi. Isto tako, život bez glutena obično znači oprez pri objedovanju u restoranima – najbolje je upozoriti osoblje na problem prehrane u kuhinji jer gluten može biti skriven u hrani za koju to ne biste pomislili.

Također je nužno uvijek provjeravati deklaracije o pripremljenoj hrani. Gluten se skriva na mnogim mjestima: u pivu, juhama, umacima, umacima za salatu, salami, kobasicama, sladoledima, paštetama, pa čak i slatkišima i začinima.

Bezglutensko pivo

Jeste li znali da postoji i pivo bez glutena?

Za pacijente s celijakijom u trgovinama su dostupni specijalni proizvodi bez glutena, ali oni su nekoliko puta skuplji od proizvoda bez glutena – zbog čega mnogi koji su prisiljeni na život bez glutena smatraju kako je najbolje jela pripremati sami. S vremena na vrijeme zaista morate nabaviti brašno bez glutena i ispeći kruh, inače ljudi s celijakijom radije jedu voće, povrće, krumpir, meso i drugu hranu koja ne sadrži gluten.

Najveći problem života bez glutena zasigurno je kombinacija celijakije i ostalih alergija na hranu. U ovom se slučaju izbor pogodnih namirnica dodatno sužava.

Dijeli.

About Author

Doktor

Ponekad više ne znamo gdje nam je glava, no samo je pitanje vremena kada će nas zadesiti stres. Vrijeme je da promijenimo svoje misaone obrasce i ponašanja. Na portalu objavljujemo korisne članke kojima želimo svima pomoći voditi ljepši, zdraviji i kvalitetniji život.