Celijakija – život bez glutena

0

Celijakija je jedna od onih autoimunih bolesti za koje ne postoji lijek, ali s tom bolešću možemo relativno normalno živjeti. Preduvjet za to je život bez glutena, a to uključuje dijetu s konzumacijom hrane bez glutena.

Što je gluten uopće? Gluten, koji se naziva i ljepilo, je protein koji sadrži puno žitarica i nalazi se u mnogim prehrambenim proizvodima. Upravo su proizvodi od običnog, bijelog pšeničnog brašna lagani i pahuljasti, stoga život bez glutena znači jesti žitarice koje su manje ukusne, ali zdrave za celijakiju. Tanko crijevo ne probavlja gluten i tijelo na njega reagira jakom alergijskom reakcijom.

Hrana bez glutena

Izbjegavanje pšeničnih proizvoda koji sadrže gluten.

Pa kakav je život bez glutena? Pacijenti ne bi trebali konzumirati pšenične proizvode i srodne žitarice, raž i ječam. Također je upitno jesti zob koji ne sadrži gluten, ali obično raste blizu žitarica s glutenom i na taj način se može „komprimirati”. Izbor jela od žitarica i brašna je poprilično iscrpljen. Dopuštena je divlja riža, kukuruz, heljda, proso, amarant, kvinoja i soja.

Što život bez glutena znači u praksi? Prilično je očigledna činjenica kako pacijenti s celijakijom moraju biti na dijeti. To znači da je djeci potrebno osigurati dijetu bez glutena u vrtiću ili školi. Isto tako, život bez glutena obično znači oprez pri objedovanju u restoranima – najbolje je upozoriti osoblje na problem prehrane u kuhinji jer gluten može biti skriven u hrani za koju to ne biste pomislili.

Također je nužno uvijek provjeravati deklaracije o pripremljenoj hrani. Gluten se skriva na mnogim mjestima: u pivu, juhama, umacima, umacima za salatu, salami, kobasicama, sladoledima, paštetama, pa čak i slatkišima i začinima.

Bezglutensko pivo

Jeste li znali da postoji i pivo bez glutena?

Za pacijente s celijakijom u trgovinama su dostupni specijalni proizvodi bez glutena, ali oni su nekoliko puta skuplji od proizvoda bez glutena – zbog čega mnogi koji su prisiljeni na život bez glutena smatraju kako je najbolje jela pripremati sami. S vremena na vrijeme zaista morate nabaviti brašno bez glutena i ispeći kruh, inače ljudi s celijakijom radije jedu voće, povrće, krumpir, meso i drugu hranu koja ne sadrži gluten.

Najveći problem života bez glutena zasigurno je kombinacija celijakije i ostalih alergija na hranu. U ovom se slučaju izbor pogodnih namirnica dodatno sužava.

Share.

About Author