6 prirodnih načina za uklanjanje celulita

0

Celulit je stanje u kojem se masne naslage nakupljaju duboko ispod kože, čineći je grudastom i naboranom. Najuočljiviji je u stražnjici i bedrima, a pojavljuje se u razdoblju nakon puberteta. Medicinski naziv za celulit je adiposis edematosa, demopanniculosis deformans, status protrusus cutis i ginoidna lipodistrofija.

Celulit je kod određenih osoba izraženiji, iako nemaju višak kilograma. Dakle, on ne ovisi u potpunosti o gubitku viška kilograma, jer ponekad možemo smršavjeti, a celulit će ostato. Njegovo stvaranje više je povezano s djelovanjem hormona estrogena koji uzrokuje nakupljanje masnih stanica u potkožnom tkivu, a time i povećanje volumena masnih stanica zbog nepotpunog izlučivanja toksina koji se zadržavaju u tijelu.

Nakupljanje masnog tkiva tada smanjuje cirkulaciju krvi i izmjenu tekućine u tijelu, što rezultira usporavanjem metabolizma i pogoršanjem vezivnog tkiva, što se očituje kao naborana koža ili celulit. Celulit se najčešće javlja na bedrima, bokovima, koljenima i gležnjevima. Rijetko na rukama, trbuhu i licu.

Zašto muškarci nemaju celulit?

S njim se uglavnom suočavaju žene jer imaju nešto drugačiju potkožnu strukturu od muškaraca, a neke žene koje imaju genetsku predispoziciju jednostavno se moraju pomiriti s tim i prihvatiti ga. No, mogu ga donekle ublažiti određenim prirodnim mjerama. Ovo su neke od njih.

Ženska podkožna struktura

Žene imajo celulut jer imaju nešto drugačiju potkožnu strukturu od muškaraca.

Tijelo je potrebno redovito hidratizirati, jer na taj način možemo redovito uklanjati toksine iz tijela i tako smanjiti pojavu „narančine kore“.

1. Pijte puno vode

Voda, voda, voda.  Voda također smanjuje i osjećaj gladi i pritom je odlična za kontrolu apetita. Ne sadrži kalorije i zbog toga je učinkovito piće kod mršavljenja.

2. Izbjegavajte šećer i prerađenu hranu

Ovo je također jedan od ključnih savjeta. Šećer i prerađena hrana izazivaju upale u tijelu, a s njima i celulit. Osim toga, prerađena hrana podiže razinu estrogena u tijelu – hormona koji pohranjuje masti. Ako naši hormoni nisu u ravnoteži, stanje celulita se pogoršava. Ako želite izgubiti celulit, svakako biste trebali jesti manje slatke i prerađene hrane.

3. Jedite više povrća i vitamina C

Ako jedemo puno prerađene hrane, to znači da unosimo puno kalorija, a istovremeno malo zdravih hranjivih tvari. Povrće je uvijek dobar izbor i bogato je hranjivim tvarima. Također sadrži puno vode i malo kalorija, brzo nas zasićuje i bogato je antioksidansima.

Da biste se riješili celulita, jedite više povrća koje sadrži vitamin C. To je važno jer tako se stvara kolagen – vezivno tkivo u našem potkožnom tkivu. Što je vezivno tkivo jače, imamo manje celulita. Zato uživajte više u paprici, prokulici, peršinu. Od voća koje sadrži puno vitamina C jedite crni ribiz, kiwi, jagode, limun, naranče, …

4. Suho četkanje kože

Suho četkanje kože može se redovito izvoditi nakon tuširanja. Posebnom četkom koja ima mekane prirodne čekinje četkamo kožu uz mehanički piling i masažu kože. Čekinje nježno uklanjaju mrtve stanice, a nježnim pritiskom koži ćemo priuštiti masažu koja poboljšava cirkulaciju krvi.

Time se brže uklanjaju otpadne tvari. Na ovaj način se i ublažava pojava celulita. Mnoge žene koje to rade svaki dan tvrde da je ova metoda iznimno učinkovita u uklanjanju celulita, stoga je vrijedi isprobati.

5. Masaža

Redovita masaža problematičnih područja pomoći će u smanjenju celulita.

6. Vježbe

Vježba ubrzava protok krvi u cijelom tijelu i na taj način potiče izlučivanje toksina iz tijela. Izvrsna je za gubitak viška kilograma, ali i za uklanjanje celulita.

Dijeli.

About Author

Doktor

Ponekad više ne znamo gdje nam je glava, no samo je pitanje vremena kada će nas zadesiti stres. Vrijeme je da promijenimo svoje misaone obrasce i ponašanja. Na portalu objavljujemo korisne članke kojima želimo svima pomoći voditi ljepši, zdraviji i kvalitetniji život.