10 koraka za borbu protiv peludne groznice

0

Proljetno i ljetno cvjetanje trave, drveća i cvijeća uzrokuje obilje problema za ljude osjetljive na pelud. Javlja se peludna groznica koja se uglavnom očituje kihanjem, upaljenim očima, curenjem i svrbežom nosa, grla i očiju. Što možete učiniti za zaštitu od peludne groznice ili maksimalno ublažavanje simptoma?

1. Izbjegavajte kretanje u područjima gdje ima više peludi, poput travnjaka, parkova, vrtova, šuma. U vrijeme kada cvjetaju biljke koje vam uzrokuju probleme, nemojte prečesto prozračivati. Možete postaviti mrežicu na prozore koji također mogu zadržati dobru količinu peludi, odlučite se za klima uređaj s dobrim HEPA filtrima ili nabavite pročišćivače i ovlaživače zraka.

2. Jeste li se danju kretali vani? Kako ujutro ne biste imali problema s peludnom groznicom, navečer se otuširajte, operite kosu i svu odjeću prije spavanja. Na odjeću i kosu se nakupi puno prašine koju biste inače prenijeli u svoj krevet i tako cijelu noć udisali pelud s vašeg jastuka.

Pranje kosa

Prije spavanja uzmite si vremena i dobro operite kosu.

3. Nikada ne nosite cipele u stanu, već ih skinite i obucite papuče. Na cipelama također može biti puno peludi!

4. Sušite li rublje nakon pranja vani? Tada prašina na njemu može izazvati peludnu groznicu. Umjesto toga, koristite sušilicu.

5. Obavezno redovito zamjenjujte zračne filtre u automobilu. Podesite klima uređaj na unutarnju cirkulaciju zraka tako da uz ugodno hlađenje štetne čestice prašine neće doprijeti u vaš nos.

6. Očistite nosnice fiziološkom otopinom. Kako biste smanjili osjećaj grebanja u grlu, pijte toplu vodu s limunovim sokom ili biljne čajeve.

7. Peludna groznica može se pogoršati konzumacijom određene hrane. Ako ste alergični na travu, izbjegavajte naranče, rajčice, smokve i dinje. Zbog drugih uzročnika, peludnu groznicu mogu pogoršati i banane, krastavci, tikvice, artičoke, trešnje, jagode, celer, bademi i hibiskus i kamilica. Kako možete odrediti koja hrana nije prikladna za vas? Obično ćete primijetiti pogoršanje simptoma već pola sata nakon konzumacije.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice odličan je prirodni antihistamin.

8. Imate li četveronožnog ljubimca? Pas i mačka mogu u vašu kosu prenijeti puno peludi. Najbolje je da ih prije ulaska u stan temeljito obrišete vlažnom krpom i četkicom ili da ostanete vani što je češće moguće tijekom procvata problematičnih biljaka.

9. Jedite hranu koja sadrži prirodne antihistamine, poput jabuka, agruma, češnjaka i luka. Pažnja: Jabuke nekima pomažu, a drugima štete.

10. Slijedite upozorenja za pojedine biljke i pokušajte svoj dan organizirati u skladu s tim. Kad sunčano i toplo vrijeme uzrokuje procvat i puše jak vjetar, ostanite kod kuće i ne posvećujte se tjelovježbi. Nakon posla radije izađite na kišu.

Dijeli.

About Author

Doktor

Ponekad više ne znamo gdje nam je glava, no samo je pitanje vremena kada će nas zadesiti stres. Vrijeme je da promijenimo svoje misaone obrasce i ponašanja. Na portalu objavljujemo korisne članke kojima želimo svima pomoći voditi ljepši, zdraviji i kvalitetniji život.